MENU

Home Deník Knihy Hudba Na téma

14 listopadu 2011

Alexandra Adornetto - Zář

Autor: Alexandra Adornetto
Originální název: Halo
Rok vydání: 2011 / v Americe 2010
Počet stran: 400
Nakladatelství: Knižní klub

Anotace

Do poklidného přímořského městečka Tallow Beach nečekaně přijíždějí tajuplní sourozenci Gabriel, Ivy a Bethany Churchovi. Začnou studovat na střední škole a jejich objevení vzbudí mezi místními pořádný rozruch. Odkud se vzali? Kdo jsou jejich rodiče? Proč ve všem vynikají, aniž by vynaložili sebemenší námahu? Pro jejich tajnůstkářství a nadpozemskou krásu však existuje vysvětlení: Gabriel, Ivy a Beth jsou andělé, jejichž posláním je zachránit svět, jenž se ocitl na pokraji zkázy. Do jejich životů vstupuje Zlo v podobě bezohledného a krutého spolužáka, který zatouží po Beth. V děsivém dramatu, které následuje, andělé a člověk spojují své síly v zoufalém pokusu překonat dobrem ničivé síly temnoty a zachránit milovanou kamarádku. (zdroj - bux.cz)

Recenze
(Recenze může obsahovat spoilery!)

Charakteristika hlavních postav:
Beth - Celým jménem Bethany Rose Churchová je nejmladší ze sourozenců, a proto také mnohem lidštější a citlivější na lidi než její sestra a bratr. Chvílemi mi připadala až hloupočká. O světě lidí toho moc nevěděla, ale bylo vidět, že se učila. Zamilovala se do chlapce, což může ohrozit její andělskou část. Jinak je velmi ochranářská, ale jinak neumí rozeznat dobré a špatné lidi, jelikož naletěla tomu špatnému. Také je velmi chytrá a jejím darem je Láska.
Xavier - Xavier Woods je žák střední školy Bryce Hamiltona. Jeho bývalá holka mu umřela při požáru a od té doby nechodil s žádnou jinou, protože k nikomu jinému necítil žádné city, až dokud nepřišla Beth, do které se zamilovat. Xavier je velmi spolehlivý, co se týče uchování tajemství. Jako jediný ví o tom, že jsou Beth, Gabriel a Ivy andělé. Je také velký romantik, má smysl pro humor, ale často velmi citlivý na podvádění a špatně se s tím srovnává.
Gabriel - Bratr Bethany, archanaděl, který bere svou povinnost na Zemi vážně. Stane se učitelem hudby na škole. Ze začátku je velmi nedůvěřivý vůči Xavierovi, ale nakonec ho přijme mezi ně. Chová se jako opravdový bratr, rád vaří a hraje na nástroje, ale nepoddává se lidským citům. V tom je jako kámen.
Ivy - Je požehnána léčivými schopnostmi a patřila k serafínům, řádu andělů. Je velmi vnímavá a milá. Ráda pomůže Beth v nesnázích. Ochotně přijala Xaviera mezi sebe. V lidské podobě je mnohem starší než vypadá. Ráda se věnuje domácím pracím.
Jake - Jake Thorn je démon, tedy padlý anděl, který se přidal na stranu Lucifera. Projevoval hluboké city k Beth, která ho nakonec odmítla a díky jeho pýše se s tím nemohl smířit a chtěl se jí pomstít. Rád ubližoval lidem a psal básně.

Citát:
"Jedno z nejzapeklitějších slov v lidském jazyce, aspoň tak mi to připadalo, bylo milovat. S tímto jediným slovíčkem se pojilo tolik významů. Lidé ho používali, jak se jim zachtělo, popisovali jím své osobní vazby k různým věcem, které jim patřily, k domácím mazlíčkům, prázdninovým destinacím a oblíbeným jídlům. Jedním dechem je potom přiřadili k osobě, která je v jejich životě nejdůležitější. Není to urážlivé? Neměl by existovat nějaký jiný termín, který by popsal hlubší cit?" - strana 16

Názor:
Kdybych měla tuto knihu ohodnotit body od 1 do 5, asi bych tomu dala 4. Celá první kniha se v podstatě točila okolo vzájemného pouta a lásky Bethany a Xaviera, takže o romantické části tam rozhodně není nouze. Rozdělení a chování postav bylo velmi dobře vymyšleno. Xavier byl spíš takový vtipný kluk a tím, že byla Beth zranitelná, tak se doplňovali navzájem. Prostředí dějově odpovídá, spíše staré budovy, stará škola, hřbitov, útesy. Příběh je spíše jednoduchý, není tam žádná velká zápletka nebo rozuzlení, ale to se mi právě na knize tak líbilo, ta jednoduchost. Na konci samozřejmě k něčemu dojít muselo. Konec byl zakončen napínavě. Jediné věci, které bych podotkla, byly, že mi Beth přišla trochu hloupoučká, myslela někdy dost dětinsky, ale to se zase nemůžeme divit, když se najednou anděl ocitne na Zemi a musí se tomu přizpůsobit. Dále se mi nelíbilo to, že se v podstatě dalo z děje vyčíst, kdo je ten dobrý a kdo zlý, také kdo a kdy se do sebe zamiluje. Bylo to až moc pravděpodobné, ale možná to bude tím, že už jsem si o té knihy pár věcí předem zjistila. Rozhodně knihu doporučuju a budu s chutí čekat na pokračování.

Žádné komentáře:

Okomentovat